KIINNOSTELEE!-KLUBI

Kiinnostelee!-klubi on Kulttuuritalo Telakan toisessa kerroksessa sunnuntai-iltaisin noin kerran kuussa järjestettävä tapahtuma, jossa kutsutut henkilöt esitelmöivät itseään kiinnostavasta aiheesta.

Klubin konsepti on yksinkertainen: Mikä asia on sellainen, joka kutsuttua henkilöä kiehtoo, mutta josta häneltä ei koskaan kysytä? Tai vaikka kysyttäisiinkin, niin ei koskaan riittävän usein? Mikä on se aihe, josta hän voisi jankuttaa koko yön? Kiinnostelee!-klubi avartaa maailmankuvia, liputtaa sivistyksen puolesta ja edistää yleistä keskustelukulttuuria.

Klubin puhujat tuottavat noin 30–45 minuutin mittaisen esityksen, joka voi sisältää esim. puhetta, kuvaa ja ääntä, pantomiimia tai tanssia. Esitelmän jälkeen yleisö voi tehdä kysymyksiä ja keskustella – jos sitä sattuu kiinnostamaan. Klubeilla on puhuttu esimerkiksi tarinankerronnasta, vanhoista sukupuolivalistusoppaista, ruumiillisuudesta aikuisten nukketeatterissa ja flat earth -teorioista sekä rakenneltu pullopuutarhoja. Keskustelu on ollut vilkasta ja aivonystyröitä kiihottavaa.

Klubille on vapaa pääsy, joskin kulttuurin arvon tunteville yleisön jäsenille annetaan mahdollisuus sijoittaa kiinnostelun astetta heijasteleva summa kolehtikippoon, jonka sisältö luovutetaan kokonaisuudessaan puhujan virkistyskäyttöön.

Tervetuloa kuuntelemaan, mikä ihmisiä oikeasti kiinnostaa!


-------------------

Tulevat klubit (sunnuntaisin klo 18–19)


28.4.2019 Petra Poutanen: Pyhän evoluutio

26.5.2019 TBAKulttuuritalo Telakka, Tullikamarin aukio 3, Tampere.

-------------------

Menneet klubit


31.3.2019 Okke Komulainen: Musiikista, taikuudesta ja musiikillisesta taikuudesta. Kosketinvelho Okke "Ozzzzmo" Komulainen hämmensi ja ihastutti Kiinnostelee!-klubin yleisöä Herbie Hancockilla, sinisillä valoilmiöillä, musiikillisilla huijauksilla ja lempitempuillaan. Kiitoksia suuresti upeasta iltamasta!

27.1.2019 Arsi Keva: Etiopialaisen musiikin kultakausi 1970-luvulla. Arsi vei meidät matkalle Itä-Afrikan musiikilliseen menneisyyteen ja esitteli ja kuuntelutti toinen toistaan upeampia levylöytöjä Etiopiasta. Korvia avartava kokemus!

25.11.2018 Janne Laurila: Tomaatin maailmanvalloitus. Jannen Kiinnostelee!-klubin puheenvuoro vei matkalle tomaatin mukana Etelä-Amerikasta maailman halki huippumielenkiintoisten kulttuurihistoriallisten knoppitietojen värittämänä.

28.10.2018 Anneli Kanto: Miten taviksesta tulee tappaja? Lokakuisen illan pimeydessä Anneli Kanto purki pahuuden syntyä osatekijöihinsä. Analyysin alle otettiin muun muassa nuoruus, jonka symbolina toimi Suomen sisällissodan valkoisen puolen lapsisotilas Onni Kokko. Keskustelu oli jälleen antoisaa ja jopa kiihkeää, kuten kuuluukin!

30.9.2018 Jaakko Laitinen: Osmani-imperiumin historiaa. Syyskuun Kiinnostelee!-klubilla Jaakko Laitinen johdatti meidät läpi osmani-imperiumin vaiherikkaan historian. Lopuksi alakerran jameissa saimme nauttia myös Jaakon laulutulkinnoista. Kiitos tuhdista tietopaketista!

19.8.2018 Ville Kivimäki: Unet, sauna ja yliluonnolliset kokemukset sodassa. Elokuun Kiinnostelee!-klubilla tarjoiltiin hieman tavallista vinompaa näkövinkkeliä kansallisen historian kulmakiviin, kun illan tähdeksi saapui historiantutkija, niin sanotun uuden sotahistorian grand young man Ville Kivimäki. Teoksellaan "Murtuneet mielet - Taistelu suomalaissotilaiden hermoista 1939–1945" vuonna 2013 Tieto-Finlandian pokannut Ville välitti meille kiinnostavaa pohdintaa ja järkeenkäypää tulkintaa sota-ajan yliluonnollisista rituaaleista, saunan merkityksestä ja unien osuudesta sotilaiden psyykeeseen. Lisäksi asiantunteva, arvovaltainen ja erittäin keskusteleva yleisö pääsi näkemään Juhani Haukan lyhytelokuvan "Uni sodasta" (2016, 25 min).

20.5.2018 Kaija Papu: DIY pullopuutarhat
. Huonekasveihin hurahtanut ex-kuvataiteilija, nykyinen tatuoija Kaija Papu opetti kokkikoulu-tyyliin, miten tehdään erilaisia pullopuutarhoja. Äärimmäisen jännittävää ja mielenkiintoista! Paikan päällä tehty isoin pullopuutarha huutokaupattiin ja sai jännittävän kisailun jälkeen uuden kodin Kulttuurikeskus Uululla.

29.4.2018 Jan Anderzén: Best of äänikirjat, puheradiot ja podcastit. Vangitsevassa puheenvuorossaan Jan nosti valmiiksi kuratoituja herkkuongintoja meidät kaikki hukuttavasta auraalisen informaatioplörinän valtamerestä.

26.11.2017 Hannibal Stark: Usko ja uskomus. Hannibalin johdattelemana tutustuttiin Soul Stirrers -yhtyeen tenhoavaan gospeliin, evoluutioteorian kiistämiseen à la Ted Haggard sekä "flättäreiden" eli flat earth -teoriaan uskovien ajatusmaailmaan.

28.8. 2017 Matti Hänninen: Kraa Kraa Eyewear. Laadukas ja etuoikeutettu yleisö pääsi pureutumaan arkkitehtuuri- ja designviikon hengessä tuotekehittelyyn, keskeneräisyyden eteenpäin vievään voimaan sekä sinnikkyyden ytimeen.

13.8.2017 Alma Rajala: Ruumiillisuus aikuisten nukketeatterissa. Mitä kerrottavaa ruumiillisuudesta on taidelajilla, jossa eloton kohtaa elävän ja keho on mahdollista rakentaa alusta asti vailla biologiaa?

Kesä-heinäkuu 2017 Maria Laakso: Maailmanlopun visiot (podcast, https://soundcloud.com/user-267346272/kiinnostelee-klubi-goes-podcasting-vol-1)

30.5.2017 Pauli Hokkanen: Vanhat sukupuolivalistusoppaat. Pauli Hokkanen on muun muassa musiikkivideotaiteestaan ja kulttuuriamme kylkiluiden väliin tökkivästä Pämpi ja Rotsi -sarjakuvastaan tunnettu Tampereen undergroundin kummasetä. Pauli Hokkasen puheenvuoro sisälsi erittäin vahvaa kiinnostelu-potentiaalia sisältävää tarinaa sata vuotta vanhoista sukupuolivalistuskirjoista. Etuoikeutettu joukko pääsi kuulemaan tätä intimiteettirinkulassa istuen. Herkkää & kiinnostavaa!

26.3.2017 Maria Stereo: Taiteilijan omakuva nuoruusvuosilta. Toisen Kiinnostelee!-klubin puhujana oli kuvataiteilija, muusikko ja ylipäätään kulttuurin moni-ilmeinen vapaaottelija Maria Stereo, joka viihdytti ja kosketti kuulijoita kertomalla taideteostensa kytköksistä omien kasvuvuosiensa käännekohtiin. Huippua!

26.2.2017 Ville Pirinen: Tarinat ja kerronta. Klubin neitsytmatkalla meille puhui ylitsevuotavaisin armolahjoin varustettu sarjakuvataiteilija, muusikko ja all-round ÄIJÄ, sarjakuvataiteen tuore läänintaiteilija Ville “Pirisen Ville” Pirinen. Ville kertoi tarinoista ja urbaanilegendoista, joita hän on taiteillut “Yhesti yhes x paikas” -teossarjaansa. Erittäin kiinnostavaa settiä kertomusten luonteesta ja ihmisaivojen toiminnasta niiden suhteen!Järjestää Kudos-kollektiivi. Yhteyshenkilöt: Lari Aaltonen ja Mikko Pollari.